DDP-dames vlammen in Novembervieren

 foto 2 nov

Amsterdam 5-11-2017

54 ploegen in de strijd om het eremetaal voor de dames-veteranen in de dubbel-vier met stuurman! En één daarvan uit het provinciaal weggestopte Cuijk. Moet je daar eigenlijk wel aan meedoen als je maar zo’n kleine speler bent? Want inderdaad: in Amsterdam komen alle Groten aan de start. Je hebt er niets te zoeken als je geen talent hebt en niet weet wat afzien is.

Tóch gingen Renate, Elly, Leonie en Ina er heen, wetend dat het hard werken zou worden. Hoewel zij alle vier al lange tijd serieus trainen en nauwgezet werken aan de verbetering van hun techniek, kracht en conditie, hebben zij onder leiding van Fred maar 4 keer samen gevaren. Maar dat liep al aardig.

Zondag 5 november was het dan zo ver. Om 7 uur in de stromende regen vertrokken. Maar in Amsterdam klaarde het op en hadden ze het geluk dat ze in de eerste van drie heats zaten: mét zon! De beide andere heats hadden veel last van regen en wind.

Het kost even tijd om 54 damesploegen op de juiste volgorde op de Amstel te krijgen. Maar toen DDP met het mooie startnummer 222 eenmaal bij Grand Café Het kleine Kalfje was, konden alle remmen los. Met een startsnelheid van bijna 15 km per uur openden ze de vier kilometer die hen van de finish bij roeivereniging de Hoop (organisator) scheidden. Slag Ina Meijer vaart zoals gebruikelijk haar eigen koers en liet zich niet afleiden door omliggende ploegen. Halverwege de race haalden zij ploeg nr 220 in. Die was al “gelapt” door de dames van de Zwolse(nr 221). Maar ook die ploeg uit Zwolle moest de hete adem van de Cuijkse dames gaan voelen. Net voor de Berlagebrug werd het spannend. De DDP-dames gingen sneller dan die uit Zwolle, maar onder de bruggaten mag je niet inhalen: daar zijn ze te smal voor. Coach en stuurman Fred maakte snel de keuze om dan maar door het veel smallere, naastgelegen brug-gat te gaan. Risicovolle maar juiste beslissing. Het kostte waarschijnlijk enkele seconden. Maar inhouden achter die Zwolse dames en dan weer het ritme moeten zoeken, zou meer tijd hebben gekost.

Met de finish in zicht kon DDP nog een heel stuk op de Zwolse dames inlopen, maar bij de “meet” was er nog een halve lengte nodig om ze écht in te halen. Omdat je om beurten start én bijna twee ploegen hebt ingehaald mag je hoe dan ook al trots zijn. Maar toen bleek dat ze met een tijd van 16 minuten en 44.64 seconden waren geëindigd als nummer 13 in een veld van 54 veteranenploegen, kwam het inzicht van de dag: DDP doet goed mee in de landelijke top en hoeft zich met deze damesploeg nergens voor te schamen. Integendeel: de veteranendamesploeg van Phocas had exact 17 minuten nodig en de nieuwe Nijmeegse roeiclub de Waal zelfs 17 minuten en 7 seconden.

Ina Meijer voelt dat er echt nog meer in zit en ook coach Fred denkt dat deze dames, als ze wat vaker trainen en hun verschillen weten te overbruggen, nog een ware belofte zijn. We gaan het hopelijk meemaken. Hieronder nog enkele sfeerbeelden van wat als een zeer geslaagde wedstrijddag de DDP-boeken in mag gaan.

Vanaf boeg: Renate Evers, Elly Vitters, Leonie Mulder en slag Ina Meijer. Fred Smit stuurt.

foto 4 nov